İlk annelik deneyiminizi geçirdiniz, fakat şimdi yeni bir telaş var. Tekrar anne oluyorsunuz, fakat çocuğunuza yeni kardeş geleceğini ne zaman ve nasıl söylemelisiniz?
İşte sizin için bu sorunun cevabı,
HEMEN SÖYLEMEYİN
Çocuklar için zaman kavramı bizim algıladığımız şekilde ilerlemez bunun için hamileliğiniz iyice belirginleşene kadar bekleyin, çocukların sabırsız olduğunu erken söylerseniz dokuz ayın onun için uzun geleceğini unutmayın. Fakat sizden önce çevrenizden biri söylerse güven duygusunu zedelememek için siz de ona en uygun şekilde yeni bir kardeşi olacağını dile getirin.
HUZURLU BİR ANDA ANLATIN
Çocuğun kendini mutlu, huzurlu ve rahat hissettiği bir anda yabancıların bulunmadığı bir mekânda yeni kardeşin geleceğini haber verebilirsiniz. Bu esnada endişeli, stresli ya da kaygılı görünmekten kaçının.
BASİT İFADELER KULLANIN
Soyut kavramlar kullanmaktan kaçının, yeni kardeş gelince yaşanacak değişimler sade bir dille anlatılmalı, örneğin çocuğa kendi bebeklik fotoğrafları gösterilerek anlatılabilir.
SES TONUNUZA, SÖZCÜKLERİNİZE VE BEDEN DİLİNİZE DİKKAT EDİN
Yeni kardeşin geleceğini olumlu kelimeler kullanarak şefkatli bir ses tonuyla, jest ve mimiklerinizdeki mutluluk ifadesiyle anlatın. Kardeş sahibi olmanın olumlu yanlarını anlatarak en yakınlarınızdan örnek verin. Çocuğunuzdan özür diliyormuşçasına bir tavır takınırsanız çocuk bunu bir hata yapmışsınız gibi algılayacaktır. Özellikle böyle bir tutum sergilemekten kaçının.
SORDUĞU SORULARA SABIRLA CEVAP VERİN
Çocuklar oldukça meraklıdır. Bize mantıklı ya da mantıksız gelse de onun sorduğu sorulara cevap vermek süreci daha iyi anlamasını ve huzurlu olmasını sağlayacaktır.
DUYGULARINI SÖYLEMESİNE İZİN VERİN
Olumlu ya da olumsuz çocuğunuzun hislerini söylemesini sağlayın. Olumsuz ifadeler kullanırsa kızmayın ve sabırlı olun. Ona süreci sindirmesi için zaman tanıyın. Unutmayın evin gözbebeği olan çocuğunuz yeni bebeğin aileye katılmasıyla ilginin kendisinden uzaklaştığını hissedip kıskançlık gösterebilir. Bunu engellemek için değişikliklere bebek dünyaya gelmeden önce başlanmalı, görev paylaşımı yapılmalıdır. Örneğin eskiden annenin gezdirdiği çocuk yeni bebek dünyaya gelmeden önce baba ya da ailenin başka bir bireyi tarafından gezdirilmeye devam ederse çocuk bir kayıp hissetmeyecek dolayısıyla yeni kardeşine de öfke ve kıskançlık hissetmeyecektir.
“YENİ BİR OYUN ARKADAŞI GELECEK” DEMEYİN
Anne ve babaların sıklıkla yaptığı hatalardan biri de çocuklarına kardeş geleceğini anlatırken “sana yeni bir arkadaş geliyor, onunla oyunlar oynayabilirsin” gibi ifadeler kullanmaktır. Çocuklarda zaman kavramı olmadığı için bebeğin büyümesi için sabırsızlanır. Süreçse çocuk için sıkıcı bir hale dönüşür, küçük ve narin bebek onun için hayal kırıklığı oluşturabilir, bu nedenle çocuğun böyle beklentilere girmesine neden olacak cümlelerden kaçının.