Kültür & Sanat
7’den 70’e Herkes İş Sanat’ta Buluşuyor!
İş Sanat baharı 6 Mart’ta dünyaca ünlü bas bariton Shenyang ve Borusan Quartet’in unutulmayacak konseri ile karşılıyor. Türk edebiyatının en dikkat çeken eserlerinden biri olan Halikarnas Balıkçısı’nın hayatından esinlenen Mavi, bu kez piyanist ve besteci Sabri Tuluğ Tırpan’ın yönetiminde sahneye taşınıyor. Eser 15 Mart’ta İş Sanat sahnesinde, klasik, modern ve rock tınılarıyla yeniden hayat bulacak. Minik sanatseverler için ise Kırmızı Başlıklı Kız Uzayda, 17 Mart’ta İş Sanat sahnesinde olacak. Gonca Vuslateri’nin yazdığı oyunun anlatıcısı ise Mert Fırat. Mart ayının parlayan yıldızları, Beril Eren (piyano) ve Fikret Diril (viyola), 25 Mart akşamı Millî Reasürans Konser Salonu’nda izleyici karşısına çıkacak. İş Sanat Kibele Galerisi’nde ise ressam, yazar ve sanat tarihçisi Gürol Sözen’in “60.yıl… Ve Onlar” sergisi 5 Mart tarihinden itibaren sanatseverleri ağırlayacak.
Dünyaca Ünlü Bas Bariton Shenyang ve Borusan Quartet İş Sanat Sahnesi’nde
İş Sanat Konser Salonu, opera sahnesinin özel sesi Shenyang ve Borusan Quartet’i çok özel bir konser için bir araya getiriyor. Şangay Operası’nın daimi konuk sanatçısı ünlü bas bariton ve Borusan Quartet orijinali piyano ve vokal için yazılmış olan, Franz Schubert’in bestelediği Die Winterreise eserinin Türkiye prömiyerini, 6 Mart Çarşamba akşamı 20.30’da İş Sanat’ta seslendirecek.
Bas Bariton, henüz 23 yaşında BBC Cardiff Yarışması’nda ‘Dünyanın En İyi Şarkıcısı’ seçildi. Çin doğumlu sanatçı, 2008’de kazandığı Borletti – Buitoni Trust Ödülü ve 2010 yılında kazanarak başarısını pekiştirdi. Şangay Konservatuvarı’ndaki çalışmalarının ardından, Julliard’tan mezun oldu. Köklerinden aldığı müzikal mirası eşsiz bir zenginlikle Batı müziğine aktaran sanatçı, Bach ve Mozart’tan Rachmaninov ve Mahler’e kadar değişen bir çeşitlikte geniş repertuvarıyla biliniyor. Dünya çapında birçok seçkin salonda, saygın toplulukla aynı sahneyi paylaşan sanatçıya, 6 Mart Çarşamba akşamı Esen Kıvrak, Özgür Baskın, Efdal Altun ve Çağ Erçağ’dan oluşan Türkiye’nin ödüllü yaylı dörtlüsü Borusan Quartet eşlik edecek.
Bir Yol, Bir Kayboluş ve Bir Yeniden Yaradılış Hikâyesi: Mavi
Gençlik yıllarından beri kendisine eşlik eden Halikarnas Balıkçısı’nın kitabı Mavi Sürgün’den ilham alan piyanist ve besteci Sabri Tuluğ Tırpan Mavi isimli eserinin dünya prömiyerini İş Sanat Konser Salonu’nda gerçekleştirecek.
İstanbul’un işgalinden başlayarak cumhuriyetin ilk yıllarına kadar uzanan süre zarfında kendi varoluşunu sorgulayan bir Osmanlı asilzadesinin dünyasına odaklanan eser, Arşipel’e ulaşıp ‘Balıkçı’ya dönüşen Cevat Şakir’in hayatını sahneye taşıyor.
Beş bölümden oluşan eser, Yetkin Dikinciler’in anlatımı ve Tuluğ Tırpan’ın klasik, modern ve rock tınılarını harmanladığı müziği ile hayat bulacak. Yaylı sazlar, vurmalı çalgılar ve ses tasarımları ile renklenen eklektik eserde, piyanoda Tuluğ Tırpan, basta Eylem Pelit ve davulda Volkan Öktem yer alıyor.
Beyti Engin rejisörlüğünde, Kardeş Türküler’in solistlerinden Feryal Öney’in etnik-atmosferik vokalleri, Su Güneş Mıhladız’ın koreografisini de üstlendiği dans ve ebru sanatçısı Garip Ay’ın interaktif sunumu ile gerçekleşecek Mavi’yi 15 Mart Cuma akşamı saat 20.30’da İş Sanat Konser Salonu’nda seyredebilirsiniz.
Mert Fırat Çocukları Masal Dünyasına Çağırıyor
İş Sanat’ın Evvel Zaman Dışından Masallar serisinden “Kırmızı Başlıklı Kız Uzayda” oyunu, 17 Mart Pazar günü saat 15.00’da perde diyecek. Gonca Vuslateri’nin kaleme aldığı, maceralarla dolu masalın anlatıcılığını oyuncu Mert Fırat üstleniyor.
Her gün başka bir masalı ziyaret eden kahramanımız, 9999 yılında Kırmızı Başlıklı Kız’ın masal dünyasına konuk olur. Kurabiye yemeden duramayan Pata Pata Teyze, daha fazla yemesin diye kurabiyeleri her gün başka bir gezegene götüren Kırmızı Başlıklı Kız, bir gün aniden ortadan kaybolur! Kahramanımız da onu bulabilmek için ipuçlarını takip eder… Kendini yıldızlar, dinozorlar, kurabiye gezegenleri ve ilginç kahramanlarla dolu birçok maceranın içinde bulur.
Genç yıldızlar Millî Reasürans’ta Parlayacak
İş Sanat, genç müzisyenlere sahne deneyimi kazandırmayı ve sanat hayatına attıkları ilk adımlarında destek olmayı önemsiyor. Bu kapsamda, Millî Reasürans’ta gerçekleştirdiği Parlayan Yıldızlar serisinin Mart Ayı konukları, genç piyanist Beril Eren ve violist Fikret Diril oluyor.
1993 yılında doğan ve 2006 yılında piyanoya başlayan Beril Eren, ilk olarak İstanbul Özel Pera Güzel Sanatlar Lisesi’nde Ofelya Aleskerova ile çalıştı. Sonrasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı’nda Melin Molla piyano çalışmalarına devam eden Eren, aynı yıl “Türk Bestecileri Konseri’nde yer aldı. 2012 yılında ‘’Opus Erasmus 2’’ projesi ile Fransa’ya gitmeye hak kazandı ve burada çağdaş müzik dalında orkestra ile iki konser verdi. 2012’de Hilary Demske’ın derslerine katılan genç sanatçı Halen MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda yüksek lisans eğitimi gören Beril Eren, piyano çalışmalarını Prof. Esin Onay Kanberoğlu ve özel olarak Öğr. Üyesi İris Şentürker ile sürdürmektedir.
1999’da doğumlu Fikret Diril, müziğe ailesi vasıtasıyla başlayıp 2008 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvar’ına yarı zamanlı olarak girmeye hak kazanmıştır. Prof. Dr. Aslı Çivicioğlu ile keman eğitimine başlayan genç sanatçı, hocaları ve kendi kararı ile viyolaya geçmiştir. Viyola ile ilk senesinde Türkiye Ulusal Gençlik Filarmoni Orkestrası’nı (TUGFO) kazanmıştır. Prof. Cihat Aşkın’ın kurduğu Aşkın Ensemble Orkestrası’nda yer almaktadır. Bu süre zarfında Raphael Aubry ile çalışmıştır. Şu an MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda eğitimine Göknil Özkök ile devam etmektedir.
Genç müzisyenlerin dinleyicilere enstrüman hakimiyetlerini sergileyecekleri konser, 25 Mart Pazartesi akşamı saat 20.30’da Millî Reasürans Konser Salonu’nda.
Gürol Sözen’den 60 Yıllık Bir Seçki
İş Sanat Kibele Galerisi, “60.yıl… ve Onlar” başlıklı retrospektif sergiyle sanatseverleri 5 Mart – 20 Nisan 2019 tarihleri arasında ressam, yazar ve sanat tarihçisi Gürol Sözen’in eserlerini görmeye davet ediyor.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü mezunu olan Sözen ilk kişisel resim sergisini 1960’ta İstanbul’da açtı. Sanatçı kişiliğinin yanı sıra öyküleri, gezi notları, köşe yazılarıyla da kendinden sıkça söz ettirdi. Sanat hayatından seçkiler ve özel çalışmalarıyla Gürol Sözen’in “60.yıl… Ve Onlar” sergisi 5 Mart – 20 Nisan 2019 tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’nde ziyaret edilebilir.
Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.